Als portaal voor revolverend investeren in Den Haag investeert Stichting HEID (Europese) middelen in verschillende ontwikkelingsfondsen om vervolgens in concrete, sub-commerciële projecten uit te zetten, die in de huidige marktomstandigheden niet zelfstandig van de grond komen.
In 2013 is het Energiefonds Den Haag (ED) opgericht. ED investeert met gemeentelijke, nationale en Europese middelen in de distributie en opwekking van duurzame energie. ED is opgezet om kansrijke private projecten in dit domein, die niet, of niet volledig, door de markt gefinancierd worden, toch mogelijk te maken. Het gaat hierbij om projecten die gericht zijn op verbetering of uitbreiding van stedelijke verwarming- en (koeling)netwerken, die gevoed worden met natuurlijke energiebronnen zoals aardwarmte, biomassa of zeewater. Andere mogelijke projecten zijn verduurzaming van de totale energievoorziening van en de aanleg van warmtenetwerken voor meerdere gebouwen. Ook investeringen in grote projecten voor bijvoorbeeld zonnepanelen zijn mogelijk vanuit ED.
Naast de inhoudelijke criteria moet een project voor financiering vanuit het fonds aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvrager moet in ieder geval aantonen dat:
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Meer informatie is te vinden op www.eddenhaag.eu.
Zien hoe het Energiefonds Den Haag werkt? Bekijk het volgende filmpje:
In 2013 is het Fonds voor Ruimte en Economie Den Haag (FRED) opgericht. FRED investeert met gemeentelijke en Europese middelen in kleinschalige bedrijfshuisvesting. FRED is opgezet om kansrijke private projecten in dit domein, die niet, of niet volledig, door de markt gefinancierd worden, toch mogelijk te maken. Het gaat hierbij om stedelijke projecten die gericht zijn op het creëren van voldoende en geschikte kleinschalige bedrijfshuisvesting voor midden-en kleinbedrijf, vernieuwing van winkelruimten en functiemenging (wonen, werken, leren en beleven).
Naast de inhoudelijke criteria moet een project voor financiering vanuit het fonds aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvrager moet in ieder geval aantonen dat:
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Meer informatie is te vinden op www.freddenhaag.eu.
Het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN) financiert projecten die bijdragen aan een duurzame(re) visserijsector in Nederland. Elke vorm van visserij komt hiervoor in de basis in aanmerking. Het fonds is opgericht in 2015, op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met het Europees Visserijfonds. Het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN) is gericht op vernieuwing en verduurzaming van de visserijsector. Dit wordt gedaan door middel van het verstrekken van leningen. Projecten kunnen voor een lening in aanmerking komen als ze inhoudelijk aansluiten bij het programma van het Europees Visserijfonds en zich richten op de volgende doelen:
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Groenfonds Nederland. Meer informatie is te vinden op www.visserijfonds.nl/over-visserijfonds.
In 2018 is met behulp van gemeentelijke en Europese middelen het VVE Duurzaamheidsfonds opgericht. Dit fonds volgt het Nationaal Energiebespaarfonds dat alleen voor VVE’s met 10 appartementen of meer beschikbaar is. Juist omdat Den Haag relatief veel “kleine VVE’s” kent is het Haagse VVE Duurzaamheidsfonds opgericht voor de doelgroep 9 appartementen of minder. Dit type Haagse VVE’s kan, mits ze voldoende actief zijn en de financiën op orde hebben, op basis van een gedegen onderhoudsplan een lening aanvragen voor het uitvoeren van duurzaam woningonderhoud. Het fonds draagt hierdoor bij aan de kwaliteitsverbetering van woningen en het besparen op de energiekosten. Samen met de beschikbare leenfaciliteiten bij de gemeentelijke kredietbank en het Nationaal Energiebespaarfonds heeft Den Haag hiermee een nagenoeg dekkend financieringsinstrument voor duurzaam onderhoud binnen de particuliere woningvoorraad.
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Meer informatie is te vinden op https://www.vvefondsdenhaag.nl/.
Het participatiefonds helpt veelbelovende innovatieve MKB-bedrijven in Zuid-Holland aan financiering. Het participatiefonds van InnovationQuarter (IQ Capital) biedt jonge technologiebedrijven en mkb’ers met groeiplannen in de regio Zuid-Holland durfkapitaal om innovaties naar de markt te brengen.
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter. Meer informatie is te vinden op www.innovationquarter.nl/kerntaken/investeren/.
Proof of Concepts Fonds UNIIQ is een investeringsfonds gericht op de proof-of-concept fase. Het fonds helpt ondernemers in Zuid-Holland om hun unieke innovatie sneller naar de markt te brengen en het businessconcept te valideren. Het fonds biedt startkapitaal om plannen te realiseren en de meest risicovolle fase van concept tot veelbelovend bedrijf te overbruggen. Het proces is erop gericht om de stap naar vervolgfinanciering te maken. UNIIQ verstrekt financieringen aan jonge en MKB ondernemingen binnen de RIS3 sectoren, voornamelijk in Clean Tech, Life Science & Health, Safety & Security, Horticulture, Smart Industry en Cross overs in Zuid-Holland.
UNIIQ wil meefinancieren in twee fases, namelijk: proof of concept en de pilot/demonstratiefase. Daarnaast wil UNIIQ de investor readiness vergroten door ondernemers te scouten en te ondersteunen. Ook biedt UNIIQ intensieve begeleiding aan om ervoor te zorgen dat producten sneller richting de markt gaan. De financiering per aanvraag is maximaal €400.000,- en wordt beschikbaar gesteld als achtergestelde lening.
Het dagelijkse fondsmanagement wordt uitgevoerd door InnovationQuarter. Meer informatie is te vinden op uniiq.nl.
Het Security of Things Fund wil een bijdrage leveren aan de versterking van de ecostructuur van eSecurity in Nederland. Het fonds wil een veiligere digitale infrastructuur en veiliger digitaal werken voor consumenten, organisaties en bedrijven bevorderen. De doelgroep van het fonds zijn jonge technologiebedrijven die eSecurity als kernactiviteit hebben en die niet ouder zijn dan 7 jaar, die net omzet gaan genereren (maximaal 3 jaar) of een innovatief idee hebben.
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door Value Creation Capital B.V. Meer informatie is te vinden op www.securityofthingsfund.nl en www.valuecreationcapital.com.
World Startup Factory (WSF) is de Haagse accelerator voor startups om een extra boost te geven aan de Nederlandse impact economy en het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De World Startup Factory wil kansrijke startende ondernemingen ondersteunen, eerst met een 100 dagen begeleidings- en groeiprogramma, vervolgens mogelijk met een investering. Het fonds selecteert per ronde tien start-ups. Met de investeringsbijdrage wil WSF ervoor zorgen dat de start-ups zich sneller kunnen ontwikkelen.
Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door WSF Invest B.V. Meer informatie is te vinden op www.worldstartupfactory.com.
De vier MRA-RICE projectpartners Londen, Manchester, Milaan en Den Haag, hebben de handen ineen geslagen om op basis van hun ervaringen nieuwe mogelijkheden voor toekomstige financiële instrumenten te onderzoeken. Samen met de Europese Investeringsbank (EIB) hebben zij een blauwdruk geschreven voor een multiregionaal, revolverend investeringsmodel. Een model dat Europese steden kunnen gebruiken als basis voor een eigen financieel instrument voor stedelijke ontwikkeling.
Voor meer informatie zie de MRA-minisite op FI-Compass of bekijk de RICE-film:
Of bekijk de workshop ‘Future Financial Instrument: a Jucker Fund for Cities’ van de European Week of Regions and Cities: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/ses...
Het URBACT-programma richt zich via het netwerk van Europese steden op een duurzame geïntegreerde ontwikkeling van steden door middel kennisuitwisseling. Steden ontwikkelen nieuwe, pragmatische en duurzame oplossingen voor economische, sociale en duurzame stedelijke thema’s.
In het CSI Europe-project, hebben de steden Porto, Sevilla, Manchester, Lille, Ancona, Leipzig, Poznan, Malmö, Riga en Den Haag samengewerkt aan de ontwikkeling van financiële instrumenten voor stedelijke ontwikkeling. De modellen zijn ontwikkeld rondom de thema’s governance, staatssteun, uitvoering en regelgeving.
Zien hoe financiële instrumenten werken? Bekijk het volgende filmpje:
Het Dutch Security TechFund (DSTF) is eind 2018 opgericht en richt zich volledig op Cybersecurity & Internet of Things Security. DSTF investeert in bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen om cybercrime tegen te gaan, meer concreet gaat het om:
Met de Haagse participatie in dit fonds wordt de internationale aantrekkingskracht voor internationale security bedrijven en ‘lead investors’ verder versterkt. Meer informatie is te vinden op www.tiincapital.nl.
In de praktijk komen projecten soms moeilijk uit de startblokken. Een goed plan is één ding, maar het zo uitwerken dat een bank of fonds het wil financieren, is een tweede. Daar komt het LISE-fonds in beeld.
Het LISE-fonds verstrekt renteloze leningen. De lening is bedoeld voor alle vormen van ondersteuning die nodig zijn om een project financierbaar te maken, zoals onderzoeksactiviteiten, ontwikkelingsactiviteiten en milieustudies. Denk bijvoorbeeld aan procesbegeleiding, reken- en tekenwerk, maar ook juridisch of financieel advies.
Het LISE-fonds is bedoeld voor initiatieven van bewonerscollectieven, verenigingen en ondernemers. Ook VvE’s komen in aanmerking voor een lening. De financiering moet voldoen aan een aantal voorwaarden:
Heeft u vragen of wilt u een lening aanvragen?
Meer informatie is te vinden op energiesamen.nu/lise of duurzamestad.denhaag.nl/lise.
Leningen, garantiestellingen en participaties voor duurzame energievoorziening
Investeren in (her)ontwikkeling van duurzame kleinschalige bedrijfsruimte
Financiering van projecten die bijdragen aan een duurzame(re) visserijsector
Leningen aan kleine Verenigingen van Eigenaren voor duurzaam woningonderhoud
Durfkapitaal voor innovatieve technologiebedrijven en mkb in Zuid-Holland
UNIIQ helpt ondernemers in Zuid-Holland unieke innovaties sneller naar de markt te brengen
Accelerator voor startups met duurzame oplossingen voor een duurzame toekomst
Het Dutch Security TechFund (DSTF) investeert in bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen om cybercrime tegen te gaan
Inwoners en ondernemers van Den Haag bruisen van de ideeën om energie te besparen of zelf op te wekken.
Stichting Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag (HEID) wil publiek-private samenwerkingen ondersteunen en is daarmee het portaal voor revolverend investeren in Den Haag. Heeft u een project dat past in onze doelstellingen of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen neem dan contact met ons op.